nomisma » Šeš Rgs 05, 2026 9:55 pm
Tema labai abstrakti. Visų pirma manau, kad vien dėl pelno, o ypač dėl greito pelno, kolekcionavimo ar investavimo į monetas geriausia nesirinkti. Su monetomis, kaip ir su įmonių akcijomis, pataikyti į labai gerą investiciją, kuri per keletą dešimčių metų smarkiai pabrangs, vargu ar pavyks – statistiškai tikimybė yra gana maža.
Tačiau jei renkiesi ETF ar kokį nors akcijų indekso fondą, ilguoju laikotarpiu jau gali tikėtis maždaug 10 % metinės grąžos. Su kolekcijomis, manau, panašiai – kažkuris pirkinys bus sėkmingas, o kažkuris vargu ar pabrangs daugiau nei pats metalas.
Mano įsitikinimu, geriausia palengva kolekcionuoti mažesnio tiražo progines monetas. Žvelgiant iš meninės ir investicinės pusės, tai, kas buvo sukurta Lietuvos monetų kalykloje nuo nepriklausomybės atkūrimo iki euro įvedimo ir išleista mažesniu tiražu, ilguoju laikotarpiu, mano manymu, gali tapti labai gera investicija.
Pamąstymui – jeigu kažkas panašaus būtų buvę kuriama tarpukariu, panašiais tiražais? Imkime tarpukario monetas – Smetoną, Basanavičių. Nors tiražai buvo ženkliai didesni, be to, monetos buvo naudojamos apyvartoje, kai kurios, pavyzdžiui, Smetonos dviejų litų, šiandien yra gerokai brangesnės. Prieš 15 metų turėjau galimybę tokią monetą įsigyti už 3000 dolerių, o šiuo metu aukcionuose jos parduodamos už maždaug 10 000 dolerių.
Tikiu, kad dabartinės proginės monetos turi realų potencialą brangti panašiai kaip Smetonos dviejų litų, tačiau tai gali įvykti tik labai ilgu laikotarpiu. Todėl tokių monetų kolekcijų pelnas, galimai, bus aktualus jau anūkams. O geriausias laikas palengva kolekcionuoti, mano nuomone, yra dabar.